Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μιχελάκη προς τον ΥΠΕΘΑ, για το θέμα της απαγόρευσης του βιβλίου του κ. Μπαλέ



       ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       
Ιωάννης Μιχελάκης
Βουλευτής Επικρατείας  - Νέα Δημοκρατία
Αθήνα, 16 Μαΐου 201
Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
Θέμα: «Η απαράδεκτη λογοκρισία βιβλίου ιστορικού περιεχομένου  επιφανούς αξιωματικού από το ΓΕΑ»
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» της 12ης Μαΐου, απαγορεύθηκε η διάθεση του βιβλίου «Παρακαταθήκες Αετών» του Αντιπτεράρχου ε.α. κ. Παναγιώτη Μπαλέ από το βιβλιοπωλείο του “Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας” (ΣΕΠΑ) στο Ελληνικό.
Η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί την εύλογη απορία και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση κάθε σκεπτόμενου και δημοκρατικού πολίτη, καθώς κρίνεται ως τουλάχιστον προκλητικό να λογοκρίνεται το πόνημα ενός διακεκριμένου ανώτατου αξιωματικού.
Ο Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Παναγιώτης Μπαλές στο παραπάνω έργο του καταγράφει ιστορικά γεγονότα, δίνοντας έμφαση στην παραίνεση προς τα νεότερα στελέχη της αεροπορίας για προσήλωση στο καθήκον και αφοσίωση στην αποστολή τους, με αποκλειστικό σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση μιας αξιόμαχης και αποτελεσματικής αποτρεπτικής δύναμης έναντι οποιουδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για το επίμαχο βιβλίο έχουν εκφραστεί δημοσίως κατά την παρουσίασή του με τα πιο θερμά λόγια, μεταξύ πολλών άλλων, ο κ. Κωνσταντίνος Χίου, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, ο κ. Ευστάθιος Καπραβέλος, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, ο κ. Γρηγόρης Δεμέστιχας, Αντιναύαρχος (ΠΝ) ε.α. Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, ο πρ. Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο κ. Χρήστος Ζαχαράκης, Πρέσβης ε.τ.. πρ. Ευρωβουλευτής. 
Η προσχηματική επίκληση, από την πλευρά του αρμόδιου γραφείου του ΓΕΑ, της καταγραφής “προσωπικών βιωμάτων” του συγγραφέα και της δήθεν προσβολής “συγκεκριμένων δογμάτων” της Πολεμικής Αεροπορίας - (ποια άραγε είναι αυτά, ποιοι τα έχουν ορίσει, σε ποιους έχει ανατεθεί η τήρησή τους και όλα αυτά με ποιού εντολή και καθοδήγηση;) - εκλαμβάνεται μόνο ως ατυχές άλλοθι μίας κατηγορηματικά ανεπίτρεπτης λογοκρισίας, που παραπέμπει σε άλλες εποχές.
Επειδή κάθε απόπειρα λογοκρισίας αντίκειται στις δημοκρατικές μας αρχές και προσβάλλει ευθέως θεμελιώδεις κανόνες του δικαιϊκού μας συστήματος,
Επειδή είναι ανεπίτρεπτη η παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας του βιβλίου ενός επιφανούς Αξιωματικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο βιβλιοπωλείο του “Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης Προσωπικού Αεροπορίας”, στις προθήκες του οποίου βρίσκεται πληθώρα άλλων αντίστοιχων έργων,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Ποια είναι η θέση σας για το εν λόγω ζήτημα;
  • Προτίθεσθε να διεξαγάγετε έρευνα για το θέμα αυτό, ούτως ώστε να διαπιστωθεί με ποιών εντολή ελήφθη αυτή η απαράδεκτη απόφαση και ποια κίνητρα κρύβονται πίσω από αυτήν;
  • Τι θα πράξετε για την άμεση ακύρωση αυτής της ανεπίτρεπτης απόφασης λογοκρισίας;
  • Ποια μέτρα θα λάβετε για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, οι οποίοι με την πράξη τους εξέθεσαν το ΓΕΑ;



Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Μιχελάκης




 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου