Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η ομιλία του αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. κ. Κωνσταντίνου Χίου, κατά την αρουσίαση του βιβλίου


Η  ομιλία του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Κυρίου Κων/νου Χίου, Επίτ. Αρχηγού ΑΤΑ,  κατά την παρουσίαση του Βιβλίου «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΕΤΩΝ», στο Πολεμικό Μουσείο την 22α Νοεμβρίου 2012
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω στο εξαιρετικό αυτό ‘‘πάνελ’’ παρουσιάσεως του βιβλίου του Πτεράρχου κ. Παναγιώτη Μπαλέ «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ   ΕΤΩΝ».
Μία από τις ιδιαιτερότητες της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι ότι οι Ιπτάμενοι Αξιωματικοί είναι σχετικά ολιγάριθμοι και μαζί με το γεγονός ότι οι συνθήκες λειτουργίας της ΠΑ τους δίνουν πάρα πολλές ευκαιρίες συνεργασίας και συγχρωτισμού, οδηγούν στο να αλληλογνωριζόμαστε πολύ καλά και να αξιολογούμε άτυπα, αλλά ουσιαστικά, και να κατατάσσουμε τους Συναδέλφους μας στην συνείδησή μας αξιοκρατικά.

Ο Πτέραρχος Μπαλές διακρίθηκε από το ξεκίνημά του στην ΠΑ, ως Αρχηγός της Σχολής Ικάρων και Αρχηγός της Σειράς του, και συνέχισε την σταδιοδρομία του υπηρετώντας στις πλέον απαιτητικές για έναν Ιπτάμενο Αξιωματικό θέσεις. Έτσι η συντριπτική πλειοψηφία των Συναδέλφων του τον θεωρούσε σίγουρα άξιο μελλοντικό ηγήτορα της ΠΑ.
Δυστυχώς ο άκρατος κομματισμός της 10ετίας του ’80, που ταλαιπώρησε πολύμορφα και έντονα την ΠΑ, διέκοψε βάναυσα την σταδιοδρομία του, στην πλέον αποδοτική περίοδο αυτής, όταν είχε μόλις ένα χρόνο στον βαθμό του Ταξιάρχου και σε ηλικία 47 ετών. Και η ειρωνεία είναι ότι αυτός που ουσιαστικά αποφάσισε την αποστρατεία του, συμφωνούσε με την γνώμη που είχαν για τον          κ. Μπαλέ οι συνάδελφοί του, με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλ. στις Εκθέσεις Ικανότητος (αξιολογήσεως) που είχε συντάξει ο ίδιος για τον     κ. Μπαλέ σε ανύποπτο χρόνο.
Το πόνημα του κ. Μπαλέ που παρουσιάζεται σήμερα θα μπορούσε άτυπα να χωρισθεί σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος καταθέτει πολύτιμες εμπειρίες, απόψεις και σχόλια, και θέλω να επισημάνω ότι αυτό γίνεται πολύ τεκμηριωμένα, και ρίχνει φως στα γεγονότα μιας περιόδου πολύ ιδιαίτερης για την Πολεμική Αεροπορία.

Ειδικότερα:
- Περιγράφει την άκρατη κομματικοποίηση, που επεκράτησε στην ΠΑ την 10ετία του ’80 και τις πολλαπλές και τραυματικές επιπτώσεις της στον ευαίσθητο αυτό Κλάδο των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
- Παραθέτει προσωπικές εμπειρίες από την κρίση του 1974, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τις υπάρχουσες τότε δυνατότητες χρησιμοποιήσεως των νεο-παραληφθέντων α/φών PHANTOM, που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανατρέψει τα αποτελέσματα της εισβολής και που δυστυχώς έμειναν ανεκμετάλλευτες.
- Αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία το πόσο άστοχη ήταν επιχειρησιακά, αλλά και πόσο πανάκριβη ήταν οικονομικά η επιλογή δύο τύπων α/φών κατά την ονομασθείσα τότε αγορά του αιώνα.
- Περιγράφει την κρίση ‘‘φιάσκο’’ του Μαρτίου του 1987 και τις εθνικές υποχωρήσεις στις οποίες οδηγήθηκε τελικά η χώρα μας.
- Καταθέτει πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για την επανένταξη των Ενόπλων μας Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και για την λειτουργία των Αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, καθώς και τα προβλήματα στον καθορισμό της περιοχής αεραμύνης της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι:
-   Βοηθούν όσους Συναδέλφους τα έζησαν να τα αναπολήσουν και  
    πιθανότατα να συμπληρώσουν ή/και να αναθεωρήσουν κάποιες
    απόψεις τους.
- Δίνουν πολύτιμους ερεθισμούς στους νεότερους Συναδέλφους για
    προβληματισμό και αποφυγή επανάληψης των σφαλμάτων που
    έγιναν και επισημαίνονται.
- Αποτελούν πολύτιμη πληροφόρηση για κάθε προβληματιζόμενο πολίτη.
- Θα ενισχύσουν την προσπάθεια όσων ασχοληθούν στο μέλλον με την ιστορική καταγραφή των παραπάνω γεγονότων να είναι ακριβείς και αντικειμενικοί και αυτό γιατί ο κ. Μπαλές που τα περιγράφει τα έζησε έντονα και τα τεκμηριώνει επαρκέστατα.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, χωρίς αυτό να είναι ευδιάκριτα χωριστό, ο κ. Μπαλές:
- Κάνει σύντομη αναφορά στις Αρχές Ηγεσίας και στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ηγέτη και δίνει, γλαφυρά, παραδείγματα δράσης και παρακαταθήκες σε νεότερους και μελλοντικούς αεροπόρους.
- Όλα αυτά, όταν κατατίθενται από τον Πτέραρχο κ. Μπαλέ, που τα εφάρμοσε ο ίδιος με επιτυχία στην σταδιοδρομία του, είναι απόλυτα πειστικά και αποτελούν πολύτιμη προσφορά και παρακαταθήκη στους νεότερους Συναδέλφους.

Δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο το μέρος του βιβλίου, στο οποίο ο κ. Μπαλές παρουσιάζει με συντομία και γενικότητες, για ευνόητους λόγους, την 3ετή θητεία του ως Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), υπευθυνότατη θέση στην οποία τον διόρισε η Κυβέρνηση, ανακαλώντας τον από την αποστρατεία.
Όμως, για τις επιδόσεις του στην θέση αυτή, νομίζω ότι η επιστολή του τότε Πρωθυπουργού Κυρίου Κων/νου Μητσοτάκη, που προλογίζει το παρουσιαζόμενο βιβλίο, δεν επιτρέπει άλλο σχολιασμό.

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ τον Πτέραρχο κ. Μπαλέ για την μεγάλη και επιτυχή προσπάθειά του να ολοκληρώσει το σημαντικό πόνημα, που παρουσιάζουμε σήμερα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία του αυτή.
Πιστεύω ότι οι Αετοί έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να καταγράφουν τις πολύτιμες παρακαταθήκες τους.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου